• Home
  • Woningen GewoonWonen feestelijk geopend

Woningen GewoonWonen feestelijk geopend

Niet eerder werd er speciaal voor jongeren met een palliatieve aandoening, zoals een progressieve spierziekte, een passende, kleinschalige woonomgeving gebouwd met 24-uurs zorg in de nabijheid. Xenia hospice en woningstichting Ons Doel sloegen de handen ineen en realiseerden dit. Donderdag 1 december werd – in aanwezigheid van de bewoners, vrienden en familie, beide organisaties en wethouder Julius Terpstra – het pand aan de Middelstegracht officieel geopend.

Jacqueline Bouts, directeur Xenia hospice: “Een grote wens van Xenia is hiermee gerealiseerd”. Zeven jaar geleden ontstond het idee voor het wooninitiatief GewoonWonen. Steeds vaker kreeg Xenia de vraag of logeren voor langere tijd mogelijk was. Xenia is echter een huis voor logeer- en hospicezorg, geen woonvoorziening. Deze vragen brachten Jacqueline en Martijn van Rees, een jongere met een progressieve spierziekte en ambassadeur van Xenia, op het idee woningen te bouwen naast Xenia. Zij betrokken woningstichting Ons Doel en de gemeente Leiden bij dit plan. Zo ontstond het project GewoonWonen: een initiatief waarbij jongeren zelfstandig kunnen wonen en tegelijkertijd intensieve zorg kunnen krijgen. Christoffel Klap, directeur-bestuurder Ons Doel: ”We maken de wereld weer een klein beetje mooier en inclusiever.”

 

De woningen

De woningen zijn voorzien van de modernste technieken. Om de jongvolwassen zo veel mogelijk regie over hun leven te geven is er fors geïnvesteerd in toegankelijkheid. Zo kunnen zij bijvoorbeeld vanuit hun rolstoel de entreedeur en de verlichting bedienen. Ook hebben de woningen een lift en zijn ze rolstoeltoegankelijk ingericht. Een bodem-warmwaterpomp verwarmt het pand op duurzame wijze. Het woongebouw bestaat uit vier bouwlagen en vier appartementen. Op elke woonlaag is één appartement aanwezig. De hoofdentree van het gebouw bevindt zich aan de Middelstegracht. Het gebouw is zo ontworpen dat het beeld aansluit op de bestaande gebouwen in de omgeving.

 

Sponsoren

Dit bijzondere project is door velen gesteund. Zo schonk Wienerberger, producent van keramische bouw- en bestratingsmaterialen, de dakpannen en de gevelstenen. En tijdens het 100-jarig feest van Ons Doel (2018) sponsorde een kleine 450 mensen het GewoonWonen-project door symbolisch een steentje te kopen.

 

Plaquette Martijn

Martijn heeft deze oplevering niet meer mee kunnen maken. Hij overleed in november 2020 aan zijn ziekte. Zijn naam zal echter niet vergeten worden. In de entree van de woning prijkt een gedenksteen met zijn naam erop. Monique Andriessen, de moeder Martijn, en Jacqueline onthulden deze in het bijzijn van de familie en de bestuursleden van GewoonWonen.

 

Van GewoonWonen naar Xenia hospice

Nu de appartementen opgeleverd zijn, is het doel van stichting GewoonWonen bereikt en wordt alles overdragen naar de stichting Xenia hospice. De appartementen blijven in eigendom van woningstichting Ons Doel, die het beheer en verhuur zal verzorgen. Xenia neemt de zorg op zich.

Foto’s opening

In het artikel van Leidse Glibber over de opening vind je nog veel meer foto’s!

Kloosterpoort 4, 2312 EM Leiden - Bank NL39 RABO 0114 0568 03 info@xenialeiden.nl 071-5135454