Onze ambassadeurs

Roos Jonker – Zangeres

“Xenia is het enige logeerhuis voor jongeren in Nederland. Verbazingwekkend eigenlijk vind ik. Ik hoop dan ook dat dit initiatief wordt opgepikt in de rest van Nederland. Ik vind het moeilijk me voor te stellen dat mensen van rond mijn leeftijd en jonger een beperkte levensverwachting hebben. Het is een onvoorstelbaar moeilijke en tegennatuurlijke situatie, en juist dan lijkt het me belangrijk dat er een huiselijke omgeving gecreëerd wordt voor deze groep. Waar én professionele verzorging aanwezig is, én waar je een eigen rustige plek hebt. Waar familie en vrienden kunnen komen, waar ze privacy hebben en waar ze de juiste begeleiding krijgen voor het afscheidsproces. Want afscheid nemen van het leven is op jonge leeftijd een heel ander verhaal dan later in het leven. Als ambassadrice werk ik graag mee en hoop dat ik met mijn muziek een bijdrage kan blijven leveren aan het mooie initiatief van Jacqueline, Piet en iedereen die meewerkt aan Xenia.”

Ricardo van Rhijn – voetballer

“Toen ik hoorde van Xenia en waar zij voor staan, sprak dat mij direct aan. Het is bijzonder om te bedenken dat dit het enige huis is voor jongeren in Nederland en dat zij elders niet altijd de aandacht en faciliteiten krijgen die zij verdienen. Bijzonder ook dat Xenia uitgerekend in Leiden gevestigd is, mijn thuis, waar ik geboren en getogen ben. Dat wetende komt dat alles misschien nog net iets heftiger binnen, zeker als Leidenaar. Maar zeker ook het gevoel van trots. Trots om benaderd te worden door de mensen die nauw betrokken zijn bij Xenia. Om al deze redenen had ik absoluut niet lang de tijd nodig om te weten dat ik mij graag voor Xenia in wil zetten, en wil helpen op een manier waarop zij denken dat ik een toegevoegde waarde kan hebben.”

Harmen Brink – Makelaar

“Op mijn 16e jaar kreeg ik te horen dat ik leukemie had. Het was zo'n gevaarlijke vorm dat ik hiervoor een beenmergtransplantatie moest ondergaan. Tot zover verliep de behandeling vrij gemakkelijk. Na de beenmergtransplantatie begonnen de problemen. Mijn longen werden steeds slechter en ademen werd een steeds grotere opgave. Als ik wilde overleven moest er iets gebeuren. Dit zorgde ervoor dat ik in 2004 een longtransplantatie moest krijgen. In de tijd die erop volgde heb ik geprobeerd nog zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Ik heb mijn HBO-opleiding Vastgoed & Makelaardij afgerond en ging op zoek naar een leuke baan. Wat mij erg aanspreekt in de zorg bij Xenia is dat het niet alleen een heerlijke 'ontspanning' is voor de gast maar dat het ook een enorme ontlasting kan zijn voor degene die om hen heen staat. Eventjes zonder het zorg dragen voor degene die zo ziek is. Want het wordt naar mijn idee enorm onderschat wat voor impact het heeft als je dag in dag uit zorg draagt voor iemand die je lief is.”

In dierbare herinnering: Martijn van Rees – bestuurslid woonproject ‘Gewoon Wonen’ en bewoner van Xenia

“Mentaal blijft alles zoals het hoort, maar fysiek gaat het achteruit door mijn spierziekte. Dat hoort nu eenmaal bij het ziektebeeld. Ik heb twee keer in de week fysiotherapie voor mijn conditie en ik kom geregeld in het ziekenhuis om mijn longen en mijn hartspier te laten controleren. Maar het kan best zijn dat het opeens gigantisch naar beneden keldert. Dan moet ik kunstmatig worden beademd. Er zijn mensen die het veel zwaarder hebben. Die klagen zelden en staan positief in het leven. Ik heb geleerd dat je in jezelf moet blijven geloven. Op doorzettingsvermogen en op karakter kun je veel bereiken. Ik haal alles uit het leven wat erin zit.”

Kloosterpoort 4, 2312 EM Leiden - Bank NL39 RABO 0114 0568 03 info@xenialeiden.nl 071-5135454