Een uniek huis

“Bij Xenia gaat het om wie jij van binnen bent”

In 2014 opende Xenia, het eerste logeerhuis en hospice voor jongeren in Nederland, haar deuren. Een “dichtbij thuis huis”, waar jongeren van 16 tot ca. 40 jaar met een levensbedreigende ziekte in een huiselijke omgeving de intensieve medische zorg krijgen die zij nodig hebben en vooral: waar zij kunnen leven zoals zij dat willen. Zoals Eef, een van onze gasten het verwoordde: “In het ziekenhuis gaat het om je lichaam. Bij Xenia gaat het om jezelf, om wie jij van binnen bent.”

Huis met een hart

Xenia is vooralsnog het enige logeerhuis in Nederland speciaal voor jongeren. Maar er is meer dat Xenia uniek maakt. Zo ligt ons huis midden in de historische binnenstad van Leiden, met winkels en vertier op loopafstand. Xenia heeft niet alleen jonge gasten, maar ook veel jonge professionele medewerkers en betrokken vrijwilligers. Samen leveren zij de totale medische, verpleegkundige, psychosociale en spirituele zorg aan de jongeren die binnen Xenia verblijven. De sfeer in huis is opvallend luchtig en dynamisch. Aandacht voor wie je bent en wat je wilt, dat is waar het bij ons om draait. Dit alles maakt Xenia tot een huis met een hart.

Ruimte voor wat iemand nog wel kan

Jacqueline Bouts, directeur van Xenia : “In mijn werk als verpleegkundige werkte ik met ernstig zieke jongeren. Ik ontdekte dat voor jongeren tot ca. 40 jaar geen hospice en logeeropvang bestond in Nederland. Zij vielen tussen de wal en het schip. Daar wilde ik iets aan doen, met een logeerhuis dat afgestemd is op deze groep. Juist de kleine dagelijkse dingen als samen zijn, praten en lachen, of even de stad in gaan: dat is waar jongeren behoefte aan hebben. Bij Xenia kan dat. Wij willen onze gasten alle ruimte geven voor wat ze nog wel kunnen. De zorg uit handen nemen van een partner of familie helpt daarbij. Een jonge vrouw vertrouwde mij toe dat de relatie met haar man bijna strandde vanwege de stress rond haar ziekte en de zorg voor hun jonge kindje. Maar dat de liefde voor haar man weer terugkwam sinds ze in Xenia verbleef. Als je op die manier van betekenis kunt zijn, dat is zo mooi.”

Een opvallend huis

Xenia won vanwege de opvallende architectuur zelfs een Rijksprijs, de Gouden Piramide. In de video die hiervoor gemaakt werd, kun je binnenkijken en vertelt Jacqueline over de oprichting van Xenia.

Kloosterpoort 4, 2312 EM Leiden - Bank NL39 RABO 0114 0568 03 info@xenialeiden.nl 071-5135454