Palliatieve zorg voor jonge mensen

Een nieuw jaar is gestart voor Xenia en automatisch gaan al mijn gedachten terug naar wat er allemaal gebeurd is in 2015, het eerste volle jaar Xenia.

Op dit moment denk ik het meest aan Sander. Op 5 december jl.  is Sander Tichler, één van onze ambassadeurs, overleden.

Vier jaar geleden heb ik Sander leren kennen. Via zijn oncoloog Hans Gelderblom kwam ik met Sander in contact. Tijdens de oprichting van Xenia hebben wij een boekje gemaakt , Huis met een Hart. In dit boekje staan vier jongeren centraal om zo aan de buitenwereld te laten zien voor wie Xenia bedoeld is en waarom het is opgericht. Vaak kregen we de vraag of het wel nodig is zo`n huis voor jongeren. Immers,  jongeren kunnen toch door hun familie opgevangen worden. Dat is helaas niet altijd zo. Soms ontstaat er thuis een crisissituatie, de zorg kan heel zwaar zijn voor een gezin of jonge partner met kleine kinderen. Thuis is niet altijd mogelijk of gewenst. Als jonge mensen al een tijd zelfstandig wonen is het niet altijd de beste optie om weer terug naar je ouders te gaan.

De dood is ook iets heel moois.  Prachtig artikel op de EO jongeren BEAM website. De tuin voor jongerenhospice Xenia is verlicht met lampjes en waxinelichtjes die op de houten vlonder staan. Dat hier jongeren verblijven die hun laatste maanden of laatste weken leven, is aan de sfeer niet te merken.

De nominaties voor de Hedy d’Ancona-prijs 2016 zijn bekendgemaakt. En Xenia is er erbij! Het gaat om zeven zorgprojecten, uiteenlopend van een blijf-van-mijn-lijfhuis tot een buitenpaviljoen voor chemotherapie.

Nog maar kort geleden startte Paul Neuteboom een nieuw bedrijf in de regio Leiden. Pauls vrouw Lisette is een vrijwilliger van het eerste uur en zo kwam Paul in aanraking met Xenia. Boom Inbound doneert in 2015 en 2016 twee procent van z’n omzet aan Xenia. Maar daarvoor moeten de klanten wel meewerken. Hoe kwam hij tot het besluit van z’n donatie en hoe werkt het precies?

Xenia is op zoek naar kookvrijwilligers. De kookvrijwilliger is dagelijks tussen 15-19 uur aanwezig en verzorgt de maaltijden voor de gasten. Samen met de andere kookvrijwilligers wordt via een rooster boodschappen gedaan en gekookt.

‘Xenia voelt als een tweede thuis,’ vindt Martijn van Rees. ‘We eten samen. We kletsen of we hangen voor de televisie. We gaan op stap - laatst hebben we nog een boottocht gemaakt door de Leidse grachten. De vrijwilligers leven mee. Er gebeurt altijd wel iets.  Leuk artikel over Xenia in de Contact van september. Bekijk het hier (pdf)

De Breast Friends Award wordt uitgereikt aan een initiatief dat op een uitzonderlijke wijze bijdraagt aan het welzijn van mensen met borstkanker. Uit de 19 nominaties heeft de jury twee finalisten gekozen die in aanmerking komen voor de Breast Friends Award 2015. Het is nu aan jou om te bepalen wie de winnaar gaat worden!

Xenia is één van de twee finalisten dus stem samen met je familie, vrienden en collega's ook op Xenia via http://www.breastfriends.nl/?page_id=372

Malvern St James Girls’ School o.l.v. David Strange & Lynne Lindner

Locatie & Tijd

Maandag 6 juli, 20.00 uur
Petruskerk
Lammenschansweg 40a Leiden
Toegang gratis

Beluister het interview van Sleutelstad FM met Wil Witte en Jacqueline Bouts over het Benefietconcert voor Xenia

Klik hier

In het oude centrum van Leiden, midden tussen de studentenhuizen, kroegen en winkelstraten, heeft hospice Xenia zijn deuren geopend. Ernstig zieke jonge mensen tussen 16 en 35 jaar kunnen er sinds mei 2014 terecht voor overbruggingszorg, respijtzorg en palliatieve zorg. Het hospice voorziet duidelijk in een leemte. “Voor jonge mensen die ernstig ziek zijn, is het belangrijk dat ze mensen van hun eigen leeftijd om zich heen hebben.”

Lees het gehele artikel

bron:Pallium, nr 2-2015

Xenia @ Twitter

Xenia Huis

Wat een mooie dag voor een concert onder onze beuk,4 studenten van conservatorium ArtEZ gaven een concert. Ter ere… twitter.com/i/web/status/1…

2 months ago reply retweet favorite
Xenia Huis

Dank aan de @kunstverleners voor weer@zo’n gaaf kunstproject bij Xenia. Kunstenaar Ludy Feyen werkt samen met onze… twitter.com/i/web/status/1…

2 months ago reply retweet favorite
Xenia Huis

Jasper Le Clercq maakte een mooi promofilmpje Kijk eens binnen bij Xenia! youtu.be/WltCcwB3irY

2 months ago reply retweet favorite
Xenia Huis

@Inge9876 Wat mooi en waardevol voor je kinderen!

2 months ago reply retweet favorite
Xenia Huis

Mooi kunstproject is gestart via @kunstverleners ,kunstenaar @Linge44 is wekelijks aan het werk met een gast van Xe… twitter.com/i/web/status/1…

3 months ago reply retweet favorite

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.