Palliatieve zorg voor jonge mensen

Ton Hetebrij verhaalt in zijn column over Xenia. Vorige week stond bijgaande column in de Rijnsburger geplaatst.

Beuk en hart

De boom en het witte huis bepalen het beeld van de Kloostergang. De oude beukenboom domineert de ruimte en vult ruisend de stilte tussen de twee grachten. Toen ik onlangs weer eens aan de voet van de beuk stond, moest ik denken aan een gedicht van Gerrit Achterberg.* In dat gedicht is het hart roerganger en eigenaar van de lading. Het is de laatste reis. Het laat de stad, het leven achter zich. Opnieuw had de boom mijn gedachten gestuurd.

Op de stam van de boom staat een vreemd hart. Bijna vormeloos uitgerekt probeert het zich te handhaven op de oude bast. Waar komt het vandaan? Was er ooit een verliefde jongen die in stilte voor haar, zijn onbereikbare droom, dit hart in de stam kerfde? Is het wat geworden of is het bij dit ene hart gebleven? Misschien zijn ze hun leven gaan delen, zijn ze het hart vergeten, heeft dat hen allang overleefd. Onverstoorbaar is de boom in elk geval zijn gang gegaan. Het hart in de boom is blijven kloppen. Hoe vormeloos ook, de oude beuk heeft het gekerfde hart niet van zich af kunnen schudden. Natuurlijk was die verliefde jongen geen profeet. Hoe had hij kunnen weten dat aan de voet van die boom met het oude hart een plek zou komen waar alles draait om een kloppend hart? Diepgeworteld spreidt de oude beuk beschermend zijn takken uit. Zijn gastvrijheid kent geen enkel voorbehoud. Hij ontvangt de gasten van het huis, geeft ze een plek in zijn schaduw en doet ze uitgeleide. Zwijgend doet de boom wat zijn hart hem ingeeft, is hij roerganger van menig laatste reis.

*Aan het roer dien avond stond het hart
en scheepte maan en bossen bij zich in
en zeilend over spiegeling
van al wat het geleden had
voer het met wind en schemering
om boeg en tuig voorbij de laatste stad.

Gerrit Achterberg(1905-1962)
“Afvaart”(1931)

Bekijk de column online op pagina 11 van de Rijnsburger week 49 18

 

Xenia @ Twitter

Xenia Huis

@mvincenten Heerlijk!! 😊

1 week ago reply retweet favorite
Xenia Huis

De levenslust straalde van schrijver Laura Maaskant (25) af volkskrant.nl/ts-beb3bc39 via @volkskrant

2 weeks ago reply retweet favorite
Xenia Huis

Medische studenten @LUMC_Leiden deden een jaar lang acties voor Xenia. Het voltallig bestuur van de MFLS kwam de pr… twitter.com/i/web/status/1…

2 weeks ago reply retweet favorite
Xenia Huis

@mvincenten Je had heerlijk gekookt !

1 month ago reply retweet favorite
Xenia Huis

Geweldig toch onze tuinvrijwilligers hebben de hele zaterdag hard gewerkt . Ons hofje ligt er weer prachtig bij ! https://t.co/ue3IkUVejZ

1 month ago reply retweet favorite

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.