Palliatieve zorg voor jonge mensen

Xenia viert deze maand haar tweede verjaardag! Als ik terugkijk op die eerste twee jaar denk ik: wat is er al ontzettend veel gebeurd, zoveel indrukwekkende ervaringen met onze gasten en hun familie. In onze woonkamer is zelfs een huwelijk voltrokken afgelopen december. We zijn in mei 2014 heel rustig van start gegaan met een grote groep enthousiaste vrijwilligers en verpleegkundigen. Ik kan me elke gast en zijn of haar familie en vrienden goed herinneren. Ze maken allemaal veel indruk.

Het is het meer dan waard de kleine groep gasten die we bij Xenia hebben ontvangen zo`n prachtig huis te kunnen bieden; jonge mensen die allemaal  een (te)kort leven hebben. Wat voel ik me ongelooflijk trots, dat wij bij Xenia eraan mogen bijdragen om die kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. We hebben vanaf de start in Xenia regelmatig logeergasten met een palliatieve aandoening die vaker bij ons komen en steeds meer Xenia als een thuis ervaren.

actie voor xeniaNa het overlijden van gasten blijven ze doorleven bij Xenia, omdat ze in gedachte nog zo veel bij ons zijn. Wat is het mooi, dat we hun familie en vrienden regelmatig terugzien. Ze verrassen ons met bezoek, vrijwilligershulp, donaties en soms zelfs met speciaal voor Xenia opgezette acties op initiatief van familieleden, zoals bijvoorbeeld de ouders en zussen van onze pas overleden ambassadeur Sander. Zij hollen allen mee voor sponsoring van Xenia met de Xeniarunners tijdens de Leidse Marathon in mei. Zijn vader Robin en zus Marit helpen ook volop met het organiseren van dit evenement. Dat vind ik zo bijzonder! Robin geeft zelfs presentaties voor klassen van de middelbare school waar Sander zijn HAVO-diploma heeft gehaald.

Ook zien we hele mooie recensies op onze social media. Hieronder deel ik graag een onlangs geplaatste recensie :
December 2015 was voor ons een helse maand. Te horen krijgen dat je lief ongeneeslijk ziek is, naar de hospice gaat en na 15 dagen verblijf in Xenia overlijdt. Danielle, Aafke, Maureen, Patricia, Deborah, Helene en alle andere (nacht) verpleegkundigen. De zorg die jullie Leen gaven was fantastisch, jullie hebben er alles aan gedaan om het Leen zo comfortabel mogelijk te maken en hielden ons ook als familie in de gaten.

De zorgvrijwilligers, de kookvrijwilligers en de gastvrouwen, een heel hartelijk dank voor al jullie zorg zodat wij ons even hebben kunnen afsluiten van de buitenwereld om ons volledig op Leen te kunnen focussen. Jullie hebben alles eraan gedaan om het ons ook zo comfortabel mogelijk te maken in deze situatie. Het was geweldig dat Leen zijn "eindfeest" zoals hij dat noemde, met zijn vrienden kon houden in de woonkamer en dat dit de dag daarna onze trouwlocatie was! Het eerste huwelijk dat in Xenia is voltrokken! Jacqueline en Selma, we zullen Xenia nooit vergeten en zullen proberen Xenia bij iedereen onder de aandacht brengen!

Dit is wat ons huis zo bijzonder en mooi maakt. Het leven wordt er volop geleefd tot de laatste minuut. Helaas merken we dat we vaak aanmeldingen krijgen voor de laatste zorg en het eigenlijk voor overplaatsing naar Xenia al te laat is. We kregen zelfs pas een aanmelding uit Gent België, maar te laat, de patiënt overleed toch nog in het ziekenhuis.  De familie vond Xenia op internet. Ook overlijdt soms iemand thuis die wel naar Xenia had gewild: te lang gewacht en pas in een crisissituatie gezocht naar een fijne plek om de laatste fase ontzorgd met elkaar door te brengen.

Ik zou zo graag aan iedereen vertellen eerder de stap te zetten. We horen zo vaak van de betrokken familieleden: hadden we maar eerder geweten dat het zo fijn is bij Xenia, waar je weer gewoon partner kunt zijn, of zus of ouder, zonder alleen maar bezig te moeten zijn met de intensieve zorg en veel geregel.

Het zou mooi zijn als de specialisten in de ziekenhuizen zich daar ook meer bewust mee bezig zouden houden. Wat is in het belang van een patiënt die niet meer beter kan worden? Een mooi en waardige afscheidstijd met zijn dierbaren op een plek waar goede palliatieve zorg geboden wordt. Bij Xenia zijn we gericht op deze jonge mensen en hun specifieke wensen.

Hoe kan ik Xenia steunen?

Xenia Hospice is voor een groot deel afhankelijk van financiële steun van derden. Hieronder kunt u direct via Ideal of via een van onze partners Xenia financieel steunen.

Wilt u voor langere periode donateur worden, een schenking doen of op een ander manier uw steun geven? Neem dan contact op met de Stichting Vrienden van Xenia Hospice.

Doneer aan Xenia

icon 50x50Heel makkelijk een bedrag doneren via Ideal. Klik hier. Enorm bedankt alvast !

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.